Az óvás

A harmadik futamon korai rajtos volt a versenyben élen álló, késõbb ORC-gyõztes Vito nevû hajó. Amikor ezt észlelték, igyekeztek visszavitorlázni a vonal mögé, hogy hibájukat korrigálják. Miközben próbáltak átcsúszni a cirkáló hajók között, találkoztak elsõ napi legnagyobb ellenfelükel, a Famme Fatale nevû hajóval. Az esetbõl óvás lett, a Vitót kizárták...

Azesetrõl már röviden olvashattak aznapi beszámolónkban. Most az óvó hajó, a Femme Fatale skipperét, Bakos Tamást kérdeztük az esetrõl:

"A Vito frührajtos volt. Mi a zsûrihajótól 20-25 méterre indítottunk, természetesen jobbcsapáson. Miközben a Vito visszafelé vitorlázott, nálunk Scholtz Imi észrevette, hogy érdemes megfordulnunk, és akkor minket is ki kell kerülniük. Ez szerintem zseniális húzás volt a részérõl. A Vito ugyanis olyan gyors ebben a mezõnyben, hogy akár telefonon is megnyerték volna a bajnokságot. Ezért minden, amivel kicsit hátráltathattuk, növelte az esélyeinket.

Az elsõ nap végén kiadott - késõbb visszavont és újraszámolt - eredménylista szerint egy-egy nyert futammal és egy-egy második hellyel holtversenyben voltunk. Az újraszámolt lista szerint persze õk már bõven vezettek, de ezt akkor még nem tudhattuk.

Mi már balcsapáson az elõttünk jobbcsapáson elvitorlázó Najana, azaz Pomucz Tamásék mögé tartottunk. A Vito próbált köztünk átvitorlázni, mivel mögöttünk sok hajó jött, akiket kerülgetniük kellett volna, értékes idõt és teret vesztve. Ehhez azonban túl kevés hely volt a két hajó között.

Találkozásunkkor elõbb leejtettem, majd felluvoltam a hajót, hogy elférjenek, és ne ütközzünk. Az életben persze sokkal szorosabb volt, mint ahogy a képeken látszik. Az orrban álló mancsaftom, Henrik üvöltött, hogy "Nekimész a tükrének!!!" Mivel az útjogosak mi voltunk, szóltunk(teli torokból), hogy csináljanak 720 fokos fordulót, vagy óvni fogunk. A szituációt pontosan látta Dennis a horvát zsûritag is, hiszen az pont az orra elõtt történt.

A hibájukat tulajdonképpen ott a vizen elismerték azzal, hogy késõbb, de még a cirkálószakaszon egyszer körbefordultak. Igaz, kétszer kellett volna. Ezt meg is mondták nekik, amikor rádión bejelentették, hogy csináltak 360 fokot. Amikor felvilágosították õket, hogy hibázás esetén 720 fokot kell fordulni, arra válaszul inkább csak beszüntették a rádióforgalmazást."

Az esetrõl a fotósorozat mellett videofelvétel is készült. A Vitót a harmadik futamból a nemzetközi zsûri kizárta, am õk ennek ellenére megnyerték a versenyt, hiszen hat futamból a legrosszabb eredménye nem számít az összettettbe.

Napi galéria