Bavaria 44 osztály

A 2005-ös Tengeri Nagyhajós Bajnokságon a Bavaria 44 osztályban minden induló a Magyar Adria Yacht Club hajóival versenyzett.

A legismerbb név a skipperek között az Ametisztet vezénylõ Detre Zsolt, akivel testvére Szabolcs is a hajón volt. A futamokon igazolták a papírformát.
Persze más is nyerhetett volna. Legnagyobb ellenfelüknek a Lutter-csapat bizonyult, ahol a sokszoros magyar bajnok, barcelonai olimpikon Szilvássy Attila kormányzott. Lutter Ervin szokásosan minõségi csapatát ezúttal még Király Zsolt és Keller András jelenléte erõsítette. Nyertek is futamot, és versenyben voltak az Ametiszttel.
A harmadik helyzett hajón is akadtak a Balatonról ismert jó vitorlázók. A skipper Sass Zoltán társai közé tartozott Fekets Imre és Kovács "Színes" János. (Azt hiszem ott egy rejtett magnó adott volna néhány kötetnyi alapanyagot egy eredeti szövegeket gyûjtõ kiadványhoz.)

A résztvevõ hajók mindannyian a Magyar Adria Yacht Club flottájából kerültek ki. A Bavaria 44-es nem versenyhajó. Kifejezetten kényelmes és biztonságos túrahajó. Várható volt, hogy az abszolút sorrendben, és az ORC számításban sem esélyesek. Alapvitorlázatuk, különösen az árbocba tekerõs túragrósz nagy hátrányt jelent a charterezéskor képzett legénységet és több munkát igénylõ, ám itt a versenyen elõnyös spécibb vitorlázatú, versenyre felkészített hajók között. Az osztály legjobbjainak vitorlázótudását dícséri, hogy még így is ott tudtak lenni az ORC-mezõny elsõ felében.

A MAY Club Bavaria 44-esei elsõsorban biztonságos hajózást, kellemes nyaralást nyûjtó vitorlások. Mégis a cég féldrágakövekrõl elnevezett hajói kiválóan alkalmasak versenyzésre, mert teljesen egyformák. Egymás után épültek 2002 tavaszán, azonos a felszerelésük és a vitorlázatuk. Kuriózumot jelentenek a 2004-ben készült 120 négyzetméteres, szép szabású, fehér Olimpic Sails spinnakerek. Ritka az, ha túrahajókon egyforma spinnakerek találhatók. Amikor chartercégek versenyt szerveznek, a résztvevõk gyakran panaszaszkodnak a különbözõ méretû és formájú spinnakerek miatt. A MAY Club flotta esetében ilyen kifogás nem merülhet fel.
A hajók karbantartását a MAY Club megalakulása óta változatlan, megbízható sukosani csapata végzi. Domján László kikötõmester, felesége Erika és horvát kollégájuk Marin Medic már minden csínját-bínját ismerik a Bavaria 44-esnek. Nekik köszönhetõ, hogy a hajókkal még egyetlen versenyen sem volt különösebb technikai gond, pedig évente sok hetet futnak regattákon is. Rajtuk soha nem múlt a reális végeredmény.

Így ahhoz, hogy a csapatok egymás ellen igazságos futamokat, jó bajnokságot fussanak, ebben a kategóriában most is biztosan adottak voltak a feltételek.

Lásd még: Skipper Kupa



A fotók a tavaszi Skipper Kupán készültek

Még néhány Bavaria 44 kép