Esélylatolgatás

Rogoznicában vasárnap este a kikötõben rengeteg ismerõs köszöntötte egymást. Régi ellenfelek a Balatonról. A legtöbb hajón találhatunk kishajós pályaverseny specialistákat, magyar bajnokokat, nagy neveket. Ez itt most az elsõ magyar tengeri bajnokság, és õk nem akarták kihagyni a lehetõséget. Lesz mirõl írni a versenyen Dénes D. Istvánnak, aki naponta Regatta Magazint készít és nyomtat a versenyzõknek.

Az Elan 333-asok mezõnyében a kapitányok közül a legismertebb Gosztonyi András, aki a Müncheni olimpián, Kielben Holovits Györggyel vitorlázott kitûnõen, majd osztrák szövetségi kapitány lett. Jelenleg a Hetvenes cirkáló mezõnyt erõsíti a Balatonon.
A skipperek névsorában nincs ott, de az egyik Elan 333-ast Tuss Miklós erõsíti. Négyszeres Kékszalag gyõztes (plusz egészkörös Fehérszalagot is nyert), valamint megszámlálhatatlan versenyen és bajnokságon diadalmaskodott.
A gyengébbik nembõl is akad erõs ellenfelük. A Galija nevû Elan 333-ast Sabián Annamária irányítja, aki utánpótlás osztályokban nyert magyar bajnoki címeket.

Az Elan 40-esek mezõnyében is akadnak a balatoni versenyeken sikeres versenyzõk, és ott sem szerepel kapitányként néhány rejtekezõ mágus. Joó Kálmán csapatát erõsíti Kelemen "Keló" Tamás, aki többek között Repülõ Hollandiban volt már világbajnoki helyzett, és bármilyen osztályba ülve biztos, hogy igen rövid utakat tud a következõ bójáig. (Kelókám fejbõl nem tudom az eredményeidet pontosan, bocs)

A Bavaria 44-eseket - lévén azok a MAY-Club flotta hajói - külön cikkben tárgyaljuk. Mindenestre érdemes említeni a két legesélyesebbet: a Detre-testvérek az Ametisztet irányítják, míg Szilvássy Attila a jócskán megerõsített Lutter-csapatban áll a kormánykerekek mögött.

A fentiek persze az ORC hendikep kategóriában is értékelve lesznek, így egy csapásra akár két bajnoki címet gyûjthetnek be.

A csak ORC-ben induló vegyes hajók között akad a legtöbb nagynevû kapitány.
Rick Gergõ két Asso-csapatból összeállt csapatot vezényel egy 44 lábas Grand Soleil-en. Bizonyára a 49er és 470-es olimpikon Szörényi Ádám mellett is akad egy-két profi tudású társ. A többszörös Sudár Regatta (és mások) bajnok Gömbös Lóránd egy Bavaria 46-os kormányánál a sebességére kevésbé, a tudására annál inkább számíthat. Kutics Krisztián a mezõny egyetlen Elan 43-asát kormányozza. Bakos Tamást a végzet asszonya segíti a cél felé, és hozzá hasonlóan egy First 47.7 kormányánál Czégai Lászlót láthatjuk. Kettejük vetélkedésébõl kiderül mi a jobb: egy Famme Fatal, vagy inkább egy Franko hajó. A legnagyobb hajók a mezõnyben a Grand Soleil 50-esek. Kettõ indul, Csiha Laci illetve Nobilis Kristóf vezényletével. A legtöbb kiváncsi kérdést pedig óceánvitorlázónk Gál József kaphatja, aki egy hírhedt Bavaria 42 Match fedélzetén állt versenybe. Nem a szomorú sorsú magyar flotta egy darbjával vitorlázik, hanem egy kölcsönhajóval. Az viszont biztos, hogy annak a tõkesúlyát a tulajdonos sokszoros biztonságúra erõsítette. Nem is jó az ilyesmit a Bavaria gyár embereire bízni, ez sajnos bebizonyosodott.

Minden hajó egyszerre indul, így komoly taktikai döntést jelent majd, hogy ki ki mellett rajtol. Egy 33 lábas Elannal, vagy egy betekerõs túragrósszal induló Bavaria 44-essel nem jó például a versenyre szerelt, magas árbócos, jó szabású vitorlákkal feszítõ Grand Soleil 40R vagy 44R-ek közé keveredni. És persze az is kérdés milyenek, mennyire reálisak az elõnyszámok. Na azon, tuti lesz vita! Fogadunk?

Ruji


 

Archívum - Korábbi napok beszámolói

(még nincs korábbi cikk)

 

Napi galéria