Bavaria 44 osztály

A Bavaria 44 osztályban nyolc hajó versenyez.
A legismerbb név a skipperek között az Ametisztet vezénylõ Detre Zsolt, akivel testvére Szabolcs is a hajón van. Persze más is nyerhet. "Bújkáló" mesterek is akadnak. Például Lutter Ervin kormányosa Szilvássy Attila. Ráadásul a név nem minden, befuthat elsõnek más is.

A résztvevõ hajók mindannyian a Magyar Adria Yacht Club flottájából kerültek ki. A Bavaria 44-es nem versenyhajó. Kifejezetten kényelmes és biztonságos túrahajó. Mégia a cég féldrágakövekrõl elnevezett hajói kiválóan alkalmasak versenyzésre, mert teljesen egyformák. Egymás után épültek 2002 tavaszán, azonos a felszerelésük és a vitorlázatuk. Ez utóbbi esetben külön kuriózumot jelentenek a 2004-ben készült 120 négyzetméteres, szép szabású, fehér Olimpic Sails spinnakerek. Ritka az, ha túrahajókon egyforma spinnakerek találhatók. Amikor chartercégek versenyt szerveznek, gyakorta panaszkodnak a versenyzõk a különbözõ méretû és formájú spinnakerek miatt. A MAY Club flotta esetében ilyen panasz nem lehet.
A hajók karbantartását a MAY Club kezdetek óta változatlan, megbízható sukosani csapata végzi. Domján László kikötõmester, felesége Erika és horvát kollégájuk Marin Medic már minden csínját-bínját ismerik a Bavaria 44-esnek. Nekik köszönhetõ, hogy a hajókkal még egyetlen versenyen sem volt különösebb technikai gond, pedig évente sok hetet futnak regattákon. Rajtuk soha nem múlt a reális végeredmény.
Így ahhoz, hogy a csapatok igazságos futamokat, jó bajnokságot fussanak, ebben a kategóriában most is biztosan adottak a feltételek.

Visszatérve az esélyekre kétségtelenül az olimpikonokat soraikban tudó csapatok a legesélyesebbek. Szilvássy Attilát, Barcelona finnes olimpikonát az segíti, hogy a Lutter Ervin vezette csapat professzionista színvonalú vitorlakezelésre képes, ami nagy elõny a pályaversenyeken. Májusban õk nyerték a MAY Club által rendezett Köztársaság Kupát. A bajnokságra még tovább erõsítettek, Király Zsolttal és Keller Andrással. A túrafutamokon pedig komoly szerepet játszhat, hogy ezúttal is ott van velük Szerafin Zoltán, aki kitûnõ. tapasztalt navigátor.
A Detre-ikrek nagy elõnye pedig az, hogy mindketten együtt vannak a hajón. Ez bizonyítottan sikeres párosítás.




A fotók a tavaszi Skipper Kupán készültek

Archívum - Korábbi napok beszámolói

(még nincs korábbi cikk)

 

Napi galéria